Blog

İşyerinde Bilinçli Farkındalığın 10 Faydası

  • Prof. Dr. Hatice DOĞAN SÜDAŞ

  • 16 Mayıs 2024

İşyerinde bilinçli farkındalığın dönüştürücü gücünü keşfedin ve stresin yönetiminden odaklanma, dayanıklılık, takım çalışması, problem çözme becerisinin ve üretkenliğin artmasına kadar 10 temel faydayı keşfedin.

İşyerinde bilinçli farkındalıkla çalışmak iş performansını ve işle ilgili önemli süreçleri iyileştirebileceğini biliyor muydunuz?

Bu bir trendin ötesinde, son yılların hızla değişen işyeri dinamiklerini etkili bir şekilde yönetmek açısından stratejik bir yaklaşımdır.

İşyerinde bilinçli farkındalık konusuna ilgi, son yıllarda önemli oranda artmıştır. Dünya çapında birçok kuruluş çalışanlarına ve liderlerine çeşitli bilinçli farkındalık eğitimleri sağlamaktadır. Google, Nike, Intel ve P&G gibi bazı büyük markaların kendi çalışanları için bilinçli farkındalık programları başlatması ve elde ettikleri sonuçları yayınladıkları raporlara yansıtmasıyla, 2000'li yıllardan itibaren işyerinde bilinçli farkındalık kavramının popülaritesi artmıştır. Bilinçli farkındalık uygulamalarını, iş dünyasının zorlu şartlarına uyum sağlamak üzere ilk kullananın kim olduğu net olarak bilinmemekle birlikte, 2007 yılında Google tarafından çalışanlara uygulanan “Kendini içinde Ara” programı (SIY-Search Inside Yourself), işyerlerinde bilinçli farkındalık kavramını popüler hale getirmiştir.

Bilinçli farkındalığı iş rutininize dahil etmenin 10 faydası şunlardır:

1. Azalan Stres Düzeyleri

Değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak anlamına gelen iş dünyasının "VUCA" koşullarında, yeni becerileri öğrenme, yaratıcı ve yenilikçi olma, takım çalışmasına uyum ve motivasyonu koruma baskısı gibi işyeri beklentileri, çalışanların geleceğiyle ilgili endişe duymasına ve kendini baskı altında hissetmesine sebep olur. Bilinçli farkındalık, işyeri kaynaklı stres düzeylerini önemli ölçüde azaltır.

2. Gelişen Duygusal Düzenleme

Bilinçli farkındalık, bireyleri, özellikle yüksek stresli durumlarda, duygularını etkili bir şekilde yönetmelerini sağlayacak yeni bilişsel becerilerle (düşünce yapısı) donatır. Çalışanlar kendilerinde ve karşılarındaki kişilerde beliren duyguları fark etme ve yönetme becerisi kazanır. Kişinin kendisi ve başkalarındaki duygusal değişimleri fark etme ve yönetebilme becerisi önemli bir duygusal zeka göstergesidir. Bu duygusal zeka yalnızca bireysel fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ekip dinamiklerini ve işyeri uyumunu da geliştirir.

3. Gelişen Odaklanma ve Üretkenlik

Araştırmalara göre bilinçli farkındalık, odaklanmayı geliştirerek üretkenliği artırabilir. Bilinçli farkındalık çalışmalarının önemli bir kısmını meditasyonlar oluşturur. Bilinçli farkındalık meditasyonunda dikkatinizi nefesinize veya bedeninizdeki değişimlere odaklarsınız. Dikkatiniz dağıldığında, aklınıza düşünceler geldiğinde veya beliren bazı duygulara kapıldığınızda, dikkatinizi tekrar nefesinize veya bedeninize getirmek üzere odaklanma çalışmaları yaparsınız. Böylece zihninizde yeni bir düşünce ve davranışı yönlendirme yapısı gelişir ve odaklanma kapasiteniz artar. Dikkatiniz dağıldığında fark etme ve tekrar dikkatinizi yaptığınız işe odaklama beceriniz artar.

Çalışırken, aklınıza gelen diğer düşünceler, cep telefonu mesajları veya bazı seslerle dikkatinizin dağılmasını minimize edebilirsiniz. Dikkat dağıtıcıları engelleyerek ve odaklanarak, bitirmeniz gereken görevi tamamlayabilirsiniz. Bu artan odaklanma aynı zamanda görevlere daha derin katılımı teşvik ederek, tatmin ve başarı duygusunu teşvik eder.

4. Artan Dayanıklılık

Dayanıklılık, bir sıkıntı veya büyük bir stres yaşandığında, zor deneyimlerden geri dönme ve mevcut duruma daha iyi uyum sağlama sürecidir. Araştırmalar, bilinçli farkındalık uygulamasının dayanıklılığı artırdığını, çalışanların işyerindeki zorlukları esneklikle ele almalarını sağladığını göstermektedir. Bu dayanıklılık, değişim veya belirsizlik dönemlerinde daha iyi başa çıkma stratejilerinde kendini gösterir; bireylerin aksiliklerden daha çabuk toparlanmalarına ve baskı altında istikrarlı bir performans sürdürmelerine olanak tanır.

5. Daha İyi İş-Yaşam Dengesi

İş gücünün değişen doğası, iş ve aile sorumlulukları arasında çatışma çıkma potansiyelini artırır ve iş-aile çatışmasını işle ilgili önemli bir sorun haline getirir. Bu çatışma evli bireylerle sınırlı değildir. Tek başına çocuk yetiştirenler ve diğer bekar kişiler de, çocuklarla, arkadaşlarla, ebeveynlerle veya işyeri dışındaki diğer taahhütlerle işi dengelemenin zorluğunu yaşarlar. İş ve gündelik hayatın talepleri, kişinin sahip olduğu kaynakları aşabilir.

Bilinçli farkındalık, çalışanların net sınırlar çizmesine ve kişisel bakıma öncelik vermesine yardımcı olarak daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesini teşvik eder. Bu yaklaşım, tükenmişlik riskini azaltır ve çalışanların işteyken daha işine bağlı ve odaklı olmasını sağlar.

6. Gelişmiş Bilişsel Yetenekler

Düzenli bilinçli farkındalık uygulamaları hafıza, dikkat ve problem çözme becerileri gibi gelişmiş bilişsel işlevlerle ilişkilendirilmiştir. Bu iyileştirmeler bireysel performansın artırılmasının yanı sıra daha yenilikçi ve yaratıcı iş süreçlerine de katkı sağlar.

7. Fiziksel Sağlık Faydaları

Bilinçli farkındalığın faydaları zihinsel sağlığın ötesine geçerek fiziksel sağlığı da kapsar. Bilinçli farkındalık uygulayan çalışanlar, hipertansiyon ve kronik ağrı gibi stresle ilişkili rahatsızlıkları daha az yaşar, bu da daha az hastalıklı günlere ve daha sağlıklı, daha üretken bir iş gücüne yol açar.

8. Olumlu İşyeri İlişkileri

Bilinçli farkındalık uygulamak, daha empatik ve anlayışlı iletişime yol açarak ekip dinamiklerini güçlendirir. Bu gelişmiş etkileşim, işbirliğini ve problem çözmeyi geliştirerek daha destekleyici ve yenilikçi bir çalışma ortamı yaratır.

9. Gelişen Bilişsel Esneklik

Bilinçli farkındalık, işyerindeki değişiklikleri etkili bir şekilde ele alma ve yönetme yeteneğini geliştirir. Bu uyum yeteneği, kişisel ve kurumsal gelişim için çok önemlidir ve bireylerin yeni zorluklara ve fırsatlara olumlu değerlendirmelerine olanak tanır.

10. Gelişen Kişilerarası İlişkiler ve Çatışma Çözümü Becerileri

Bilinçli farkındalık çalışmaları, bireylerde şefkat gelişimini destekleyerek ekip üyelerinin birlikte çalışmalarına, projeler yürütmelerine ve ortaya çıkabilecek fikir ayrılıklarını etkili bir şekilde yönetmelerine imkan verecek bir zihinsel yapı oluşmasına yardımcı olur. Böylece anlaşmazlıkların kişisel çatışmalara dönüşme olasılığı azalır ve çözüm bulmaya yönelik bir iklim gelişir.

Daha bilinçli farkındalıklı bir işyerine giden yolculuğun küçük ve tutarlı adımlarla başladığını unutmayın. Bilinçli farkındalık eğitimi programları başlatmak, kısa meditasyon molalarını teşvik etmek veya sadece bir farkındalık kültürünü teşvik etmek yoluyla olsun, her çaba önemlidir. Daha bilinçli, dirençli ve gelişen bir çalışma ortamı yaratmaya bugün başlayın. Daha bilinçli ve üretken bir çalışma ortamına doğru yolculuğunuzu nasıl destekleyebileceğimizi keşfetmek için bugün eğitimlerimizi inceleyin ve bizimle iletişime geçin.

Hatice Doğan Südaş

Hatice Doğan Südaş, iş dünyası, teknoloji ve psikoloji alanlarının kesiştiği konular hakkında ders verir, danışmanlık yapar ve yazılar yazar. Hatice Doğan Südaş Çukurova Üniversitesi’nde Pazarlama Ana bilim dalında öğretim üyesidir.

2019 yılında Teknokent’te BEINMINDS Ar-Ge, Danışmanlık ve Eğitim teknoloji şirketini kurmuştur. Bu şirket bünyesinde tescil edilen KIDILISH markası dijital ebeveynlik ve çocuk gelişimi eğitimi hizmeti sunmak üzere dijital platformlarda yer almaktadır.

“İş Yerleri Perspektifinden MINDFULNESS” adlı kitabın yazarıdır. MINDFULNESS eğitimleri düzenleyerek liderlerin ve çalışanların en yüksek performansı getirecek davranışsal ve kişisel becerileri edinmesine yardımcı olmaktadır.

haticedogansudas.com'da blog yazmaya ek olarak, podcast’lar ve videolar yayınlamaktadır.